От 3 до 8 г. затвор получиха четирима телефонни измамници

Затвор

Осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим постанови Специализираният наказателен съд за Найден Димитров – ръководител на организирана престъпна група за телефонни измами, действала в районите на Бургас, Сливен и Казанлък. Съответно 7 и 6 г. затвор получиха участниците в групата Атанас Димитров (брат на Найден Димитров) и Васко Атанасов. Три години с 5-годишен изпитателен срок бяха присъдени на четвъртия от групата Иван Моллов, изпълнявал функциите на муле.

42 телефонни измами на възрастни хора за общо 78 417 лв. извършила групата за по-малко от два месеца – от 4 февруари до 29 март 2011 г., сочат доказателствата по делото. Измамниците действали по класическата схема „пострадал при катастрофа близък и предстояща операция“. Те набирали жертвите си произволно от телефонния указател. Някой от участниците съобщавал с преправен глас за тежък инцидент с техен близък. За по-голяма убедителност телефонът бил предаван на „д-р Димитров“ или на „проф. Димитров“, който уверявал възрастните хора за необходимостта от скъпо струваща операция. Моллов събирал парите от пострадалите, за „да ги предаде на доктора“.

Пет възрастни жени, дали различни суми на участниците в групата за „лечението на техни внуци и деца“, вече не са между живите. Те починали скоро, след като разбрали, че са били измамени, сочат данните по делото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст