Скандалната Law Choice отива в историята

Скандалната система за разпределение на делата Law Choice, с която "важните" от тях бяха възлагани безпроблемно на когото трябва, излиза от строя. От началото на октомври всички съдебни структури, които имат готовност, ще започнат да ползват обновения вариант на системата АСУД,който вече се прилага от Върховния касационен съд. Фирмата изпълнител “Смарт системс 2010″ ЕООД свързва евентуално забавяне на въвеждането й основно с готовността на някои съдилища да ползват необходимия електронен подпис. Практически по едно и също време с нова система за разпределение е снабдена и прокуратурата. Тя също е уеб базирана, но е различна от тази на съда и въвеждането й беше насрочено за 15 септември.

В новата версия на АСУД съществуващите функционалности са доработени и са добавени нови. Изборът на изпълнителя беше направен от Висшия съдебен съвет (ВСС) в началото на май с идеята, че това е временна мярка и ще се изгражда изцяло нова система за случаен подбор. Определяща тогава беше и сравнително ниската цена от около 12 000 лева. Съветът си правеше оглушки по въпроса от години и предприе тази стъпка единствено заради медийния и обществен натиск и  скандалите с разпределението на делата по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка и на дружеството с френско участие “Белведере”.

За разлика от Law Choice, чийто софтуер беше раздаван поотделно на съдилищата, новата система е централизирана. Сървърът е в сградата на ВСС и отчита всяко действия на разпределение и евентуално преразпределение на делата. Електронните протоколи за тях ще се генерират незабавно и ще се подписват с електронен подпис от потребителя, извършил разпределението в съответния съд. Протоколът и подписът ще са достъпни за страните в електронен вид. Системата ще отчита и натовареността на съдиите, за да не се стига до големи разлики в броя на разпределените им дела.

Във форумите има мнения, че за толкова пари не може да се направи достатъчно надеждна система, която да гарантира приложението на принципа за случаен подбор на делата. Чуват се и мнения, че става въпрос за програма от типа "виртуално зарче", която пък  не струва и толкова пари. От друга страна обаче, Law Choice беше както лесна за манипулации, така и изключително скъпа – говори се, че за въвеждането и поддържането й съдебната власт е платила стотици хиляди левове – само за наръчника за Софийския градски съд за ползването й били прахосани 200 хиляди. И не е трудно да се досетим, че голяма част от тези пари са потънали в джобовете на съдебните началници. 

Не може да има обаче и съмнения, че човешкият фактор остава решаващ. Упътванията за новата система също не са малко и включват десетки стъпки за ползването й. Не е ясно и какви са гаранциите, че разпределението няма да бъде манипулирано директно през сървъра във ВСС. Тепърва ще трябва да бъде обяснено и какво налага разработването на изцяло нова система, ако въвежданата сега обновена версия на АСУД гарантира достатъчно сигурност. Не бива да се забравя също, че случайният подбор не гарантира безпристрастно и законосъобразно решаване на делото. В масовия случай делата биват опорочавани не при разпределението, а на един по-късен етап, когато съдията бива обработен чрез посредници в хода на процеса.

Марин Кошутов, управител на “Смарт системс 2010″ ЕООД

Г-н Кошутов, ще има ли затруднения с въвеждането на системата и има ли това връзка със затруднения достъп до интернет страницата на Софийския градски съд?

– Не, не може да има нищо общо. Последното решение на комисията по информационни технологии и статистика на ВСС за въвеждането на новата обновена система е отпреди няколко часа (вторник, 29 септември) и съдилищата би трябвало да са готови в рамките на периода за тестване.

Добра ли е системата за парите си?

– Решението е временно, всички сме наясно с това. Трябваше да предложим ниска ценова рамка. Ако се формулира като цел и се премине към поръчка за бъдеща нова система, можем да се справим при едно разумно финансиране. Хоризонтът ни сега е обновеният вариант на АСУД да заработи навсякъде и да покаже капацитета си. 

Възможни ли са манипулации?

– На място в съда няма да остане нищо за манипулиране. Потребителят там задава само параметрите с електронния си подпис и всичко останало се случва на сървъра във ВСС. Не може да се оправдават, както досега, че протоколът закъснява с часове след разпределението заради сривове в интернет връзката. Щом няма интернет, няма и разпределение. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст