Съдът предаде арестувания за камиона ковчег на Австрия

Темида

Окръжният съд в Монтана реши да екстрадира в Австрия задържаният у нас за смъртта на 71 бежанци в камион край Виена Цветан Цветанов. Арестуваният 32-годишен ром също поиска от магистратите да го изпратят в Австрия. "Невинен съм! Искам делото да се гледа по-бързо!", заяви той. Цветан Цветанов, известен като Цецо Гарсона, бе задържан на 31 август в дома си Лом с европейска заповед за арест. Дни преди това в хладилен бус на магистрала край Виена бяха открити труповете на 71 задушени бежанци, сред които жени и деца. За смъртта на сирийците бяха заподозрени и арестувани петима души сред които Цветан Цветанов и Методи Иванов от Лом.

Пред съда Цецо Гарсона отрече да е участвал в трафика на загиналите и заяви, че е по същото време е разнасял вестници в Германия.

Съдът в Монтана на два пъти отлага екстрадицията му, докато уточни съдържанието на европейската заповед за арест и получи гаранции, че ако бъде осъден, мъжът ще може да излежи присъдата си у нас. Цветанов е обвинен за умишлено убийство, за което австрийския закон предвижда от 10 до 20 години в килия и доживотен затвор, за контрабандно транспортиране на хора и за умишлено поставяне на обществото в опасност. "Невинен съм!", каза Цветанов пред съда и дори се съгласи да му бъде взет ДНК материал.

Срещу него и други лица в България се води и разследване от спецпрокуратурата за пране на пари. Агенти на ДАНС и полицаи от дни обискират адреси в Лом и разпитват близки на заподозрените. При част от роднините са открити скъпи автомобили, чийто произход се изяснява.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст