Христина Вучева: Наименованието данък “уикенд” подсказва отношението към него

проф. Христина Вучева

Предполагам, че финансовото министерство се опитва да предложи механизъм,  по който да се ограничат възможностите на отделни хора да отбягват плащането на ДДС чрез една определена, позната форма. Това каза пред БНР проф. Христина Вучева – бивш министър на финансите по повод предложението да се наложи праг за възстановяването на ДДС за имущество и автомобили на стойност над 35 000 лв, които се ползват и за лични нужди извън работно време.

"Всички, които купуваме стоки и плащаме ДДС, оссобено хората с ниски доходи, са заинтересовани да не се допуска това огромно неравенство – хора, които злоупотребяват със своето положение и отбягват плащането на този 20-процентен данък по някакъв много лесен начин. Следователно намерението е добро", смята тя.

"Резултатът обаче, не е добър, защото се ерозира вярата на хората. Виждате, самото наименование вече подсказва и отношението към събитието", посочи бившият финансов министър.

Вучева изтъкна, че най-сериозни са злоупотребите с ДДС при леките автомобили и и недвижимите имоти.  Данъкът обаче е труден за реализиране на практика механизъм за разрешаване на проблема . Тя препоръча обаче в новия данък да не се фиксира стойност на придобивките, тъй като има и коли, които струват под 35 000 лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст