Плевнелиев договорил американски инвестиции у нас

плевнелиев

Договорени са нови американски инвестиции у нас. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с представители на големи американски компании, членове на Бизнес съвета за международно разбирателство, сред които са фирми като Henry Schein, AIG, AES, Citigroup и други. В организацията влизат компании, които са сред 500-те най-големи в света, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелив посочи, че много скоро американска компания ще отвори офис с над 100 програмисти. Друга американска компания е поела ангажимент да удвои броя на заетите вече у нас програмисти от 500 на 1000 души. Фармацевтична компания пък е заявила интерес от разширяване на операциите си в България, дори и към закупуване на наша фармацевтична компания.

Пред представителите на американския бизнес Росен Плевнелиев е изтъкнал, че страната ни има своите сили – информационни и комуникационни технологии, софтуерната индустрия, аутсорсинг, производство на автомобилни компоненти, производство на храни.

„Ние сме регионалният център за информационни и комуникационни технологии, ние сме най-напредналата държава в софтуерната индустрия, ние сме единствената европейска държава, която е в десетте най-търсени аутсорсинг дестинации", похвалил се е Плевнелиев пред американците.

Той смята, че България днес печели много със своята мирна политика, със своята толерантност, дисциплина, с примера си за успешна интеграция. Това, по думите му, отеквало много силно и тепърва щели да се отворят и нови икономически възможности.

Пред медиите след срещата президентът бе категоричен, че е крайно време да се възползваме от това, но трябва да отключим и собствения си потенциал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст