12 магистрати се оказаха обвинени за корупция

Парламент обсъждане на промените в Конституцията на първо четене Меглена Кунева

Антикорупционното звено, в което работят прокурори, агенти на ДАНС и полицаи, е повдигнало обвинения на 12 магистрати за половин година, твърди правителствената спецслужба, пише в. "Сега". Информацията е била съобщена вчера на Съвета по антикорупционни политики, който се ръководи от вицепремиера Меглена Кунева. Досега прокуратурата не е съобщавала за такива успехи и отклоняваше въпросите какво работи антикорупционното й звено.

Сред 12-те обвиняеми имало осем съдии, трима прокурори и един следовател. Седем души били висши магистрати на ръководни позиции. Имало и 10 разследвани за корупция висши чиновници. Повдигнати били обвинения на 11 души, които засега остават неизвестни. Четирима вече били предадени на съд. Въпреки въпросите на "Сега" вчера не беше съобщено нито едно име.

До края на следващия месец трябва да бъдат изготвени антикорупционни планове в областта на здравеопазването, енергетиката, земеделието, транспорта, данъчната и митническата администрация, съобщиха още от Министерския съвет. Преди дни бе представена и концепцията за МВР, която включва предимно мерки, които засягат КАТ. Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев обясни, че идеята е да се бори масовата корупция, т.е. полицаи, които взимат по 20-30 лв. на улицата. На следващото заседание на съвета освен секторните планове щели да бъдат обсъдени и възможностите за гражданско обучение за борба с корупцията и разработените от БОРКОР етични стандарти за публичния сектор.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст