България не иска ГМО

Министерски съвет Премиерът Бойко Борисов се срещна с европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и Десислава Танева мин. на земеделието

Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО-култури, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Тази позиция е изложена в 10 уведомителни писма, които Министерството изпрати до Европейската комисия, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО-продукти. Така се осигурява невъзможност да има коригиране на географския обхват на базата на постъпили заявления или разрешения за ГМО-продукти за култивиране.

Съгласно Директива 2001/18/ЕО в срок до 3 октомври 2015 г., всяка от държавите членки има възможност да посочи дали желае да забрани отглеждането на ГМО-продукти, за които има подадено заявление или издадено разрешение.

С предприемането на тези действия се забранява култивирането на територията на страната на осем ГМО-сорта царевица, един – соя, и един сорт карамфили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст