ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР скри обявите за обществените си поръчки

мвр

Странна форма на популярното действие "изчегъртване" предлага вътрешното министерство, което под ръководството на служебния министър Бойко Рашков се сдоби със славата на първопроходник в заличаването на щетите от предишните мандати на ГЕРБ. Противно на всички апели служебния кабинет за налагане на тотална прозрачност в управлението на държавата, най-неочаквано ведомството на Рашков изтри от сайта си всички обявления за процедури по Закона за обществените поръчки, публикувани от началото на годината.

Повечето от тях бяха пуснати по времето на последния (засега) министър от епохата "Борисов" Христо Терзийски, но имаше и процедури (за някои от тях "БАНКЕРЪ" вече писа), отворени по време на служебното ръководство.

За последно, интересът ни беше предизвикан от три процедури за доставка на различни видове хартия за нуждите на администрацията, обявени от предишното ръководство на МВР чрез Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД). Сумата по тях е  впечатляваща – общо около 450 000 лева.

Трите процедури са "отворени" чрез покани, като най-голямата поръчка е част от рамково споразумение за възлагане на централизирана обществена поръчка с предмет "Доставка на копирна хартия за органите на изпълнителната власт и техните администрации" по решение на предходното правителство на Бойко Борисов.

Крайният срок за поръчката е 8 декември 2021 г., но на какъв етап се намира тя вече не е възможно да бъде уточнено. Причината – тоталното "изтриване" на всички обяви от началото на годината в сайта на министерството.

Такава е съдбата и на една от първите поръчки, обявени от служебния вътрешен министър чрез ДУССД. За разлика от хартиената на Терзийски, тази поръчка бе за

"оборудване" на полицейските спецчасти със защитни средства

срещу огнестрелни оръжия и атаки с нож.

В края на май дирекцията публикува покана за представяне на оферта за възлагане на обществена поръчка по чл. 20 от ЗОП с предмет "Доставка на противокуршумни жилетки с ниво на защита клас III А+7,62 х 25 мм + нож, по стандарт NIJ 0101.04 или еквивалент", като крайната сума бе фиксирана на 700 000 лв. без ДДС, а единична цена всяка противокуршумна жилетка бе закована на 999.99 лева без ДДС. Пазарното проучване за целите на обществената поръчка е било разпоредено от бившия вътрешен министър Христо Терзийски, само 10 дни преди парламентарните избори на 4 април 2021 година.

Архивът на процедурите по ЗОП, обявени от ДУССД досега даваше възможност за сравнение на цените, които МВР е заплащало за доставката на един и същ артикул. Например – пределната цена в поканата за предоставяне на оферта за доставка на противокуршумни жилетки от май т.г. направо е смешна в сравнение с тази от поканата, обявена миналото лято за същата стока – 1600 лева за една бронежилетка.

Любопитно е как и защо

за по-малко от година жилетката се е обезценила с 600 лева? 

Частичен отговор на този въпрос беше възможно да получим, ако проследим историята на аналогичните поръчки – обявите и поканите, получените оферти, крайните класирания и т.н. Такава информация обаче е налице само за обявленията от 2020 година. 

И, докато тънем в догадки какво е наложило изтриването на част от архива в сайта на ДУССД, дирекцията е обявила нови шест обществени поръчки.

Една от тях е изключително странна и повтаря дословно обявлението от май 2021 г., отнасящо се до доставката на така търсените бронежилетки. Този път обявлението е от 11 август, също за покана за представяне на оферта за възлагане на обществена поръчка по чл. 20 от ЗОП с предмет "Доставка на противокуршумни жилетки с ниво на защита клас III А+7,62 х 25 мм + нож, по стандарт NIJ 0101.04 или еквивалент". Общата прогнозна стойност отново е 700 000 лева без ДДС, а пределната цена на една противокуршумна жилетка е същата като в поканата от май – 999.99 лева…

Останалите обявления, които могат да се видят в сайта на дирекцията, са за надзор, изграждане на районно осветление, система за наблюдение в обекти на МВР, съхраняване и опресняване на военновременните запаси на МВР от моторни горива. Тъй като информацията за тях в голямата си част е класифицирана,

не е известно какви са сумите, които МВР е приготвило.

Що се отнася до евентуалните изпълнители, минималните изисквания са да разполагат с условия за съхраняване на военновременни запази от горива и съдови вместимости за различните по вид горива и да отговарят на изискванията за защита на класифицирана информация, като притежават разрешения и сертификати за ниво "поверително" и нагоре.

Интерес предизвиква последната покана за предоставяне на оферта за обществена поръчка с предмет "Доставка на взривни вещества и средства за взривяване".

Общата прогнозна стойност е 62 944 лева без ДДС, като с тези пари МВР иска да получи различни пластични взривни вещества, сякаш се готви за активна подривна дейност. МВР търси хексоген, нитропента, листово взривно вещество на базата на нитропента, междинни детонатори, крайни детонатори, електродетонатори, детониращ шнур. Все артикули от арсенала на един истински специалист по взривове, изпратен да вдига във въздуха жп-линии дълбоко в тила на врага…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст