Над 42 хил. са мераклиите за кметове и общински съветници

ЦИКПресконференцияБюлетина за евроизборитеАлександър Андреев -  говорител на ЦИККамелия Нейкова - говорител на ЦИК

Общо 42 702 души са регистрирани като кандидати за кметове или общински съветници за предстоящите избори на 25 октомври. Това обявиха на брифинг говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова и Александър Андреев. 

"Тази цифра би могла да се промени, тъй като всеки кандидат има възможност да се откаже от участие в изборите във всеки един момент", обясни Нейкова. 

Тя допълни, че общо 1605 души се състезават да станат кметове на община, 10 072 души искат да бъдат кмет на кметство, а 636 човека са се кандидатирали за кмет на районите. Общият брой на всички претенденти за общински съветници са 35 771 души. 

Говорителите на ЦИК уточниха, че има хора, които са кандидати както за кметове, така и за общински съветници и затова сборът на отделни цифри не е равен на общата. 

Нейкова заяви, че в момента се подготвя отпечатването на бюлетините за местните избори и референдума. "Потвърждават се от всички общински избирателни комисии образците на отделните бюлетини, с които ще се избират общински съветници, кметове на общини, на кметства, както и на райони. Така че след тяхното потвърждаване ще започне и процесът по отпечатване на бюлетините", обясни Нейкова. 

На вота на 25 октомври участие ще вземат общо 71 партии и три коалиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст