Да предадеш приятелката си наркобарон

клм

Мелиса Маргарита Калдерон Охеда знае точния отговор на въпроса защо на мъжете не бива да се вярва. В края на септември 30-годишната главатарка на един от наркокартелите в Мексико бе предадена на властите не от друг, а от собствения си приятел. Младежът има причина за постъпката си – според него гаджето му, известно в криминалния свят като Ла Чина, се е превърнало в жестока маниачка.

Ла Чина влиза в света на мексиканската организирана престъпност през 2005-а. Започва да работи за наркокартела "Дамасо", тясно свързан с прочутата групировка "Синалоа" и нейния шеф Ел Чапо. Благодарение на твърдия си характер и вродената  жестокост тя бързо се издига по стъпалата на йерархията. През 2008-а вече командва отряд бойци, отговарящи за някои от териториите под контрола на "Дамасо". Във властта на Ла Чина и подчинените й се оказват градът Ла Пас и популярният сред туристите в цял свят курорт Кабо Сан Лукас. За седем години броят на убийствата по тези места се утроява.

Екипът на Мелиса има собствен престъпен почерк – подчинените й отвличат неудобните, убиват ги и подхвърлят разчленените им тела пред праговете на домовете им за назидание на обществеността. За добре свършената работа Ла Чина награждава бойците си с кокаин. Хобито й – колекциониране на огнестрелно оръжие, внушава уважение сред бандитите й. През свободното си време мексиканката обича да позира с любими експонати от арсенала си. Наред с това започва връзка с един от подчинените си – Педро Гомес, който получава прякора Ел Чино.

През юни 2015-а в редиците на "Дамасо" се връща освободеният от затвора Абел Кинтеро, когото Мелиса замества в продължение на седем години. Молбата да освободи заеманата позиция я разярява и тя се заканва да създаде собствена групировка. Така или иначе, Ла Чина обявява война на бившите си колеги от "Дамасо", които отказват да й отстъпят контролираните преди това от нея територии. Педро Гомес става дясната й ръка. Към групата се присъединяват също главният килър на "Дамасо" – Серхио Белтран, по прякор Ел Скар, отговарящият за транспортирането на наркотиците Рохелио Франко – Ел Тайсън, „главният по продажбите“  Педро Циснерос – Ел Питър, и още над 300 улични дилъри на дрога и бойци, които карат червени мотоциклети, за да се вижда отдалече, че са хора на Ла Чина.

Мелиса и приятелят й непрекъснато сменят адреса си, защото залавянето им се превръща в задача №1 за полицията в Ла Пас. За два месеца от царуването им в града стават повече убийства, отколкото през цялата година. Постепенно обаче жестокостта на главатарката започва да плаши членовете на бандата. Някои от тях намират за прекалено да се режат крайниците на жертвите преди екзекуцията или да се убиват случайни граждани. Пръв се паникьосва Ел Тайсън, след като Мелиса се саморазправя с приятели на неговите родители. Съпрузите трябвало да продадат на Ла Чина камион, но вместо пари получават куршуми. Научавайки за жестокото убийство, наркодилърът заявява, че ще отиде в полицията. Но така и не стига до нея. Трупът му с отсечени ръце е открит месец след изчезването му.

Изплашен от свирепостта на гаджето си, Педро Гомес напуска картела с твърдото намерение да се предаде на властите. Срещу информация за погребаните жертви на картела, и най-важното – за Мелиса, приятелят й получава обещание за снизхождение в съда. Благодарение на неговата помощ Мелиса е задържана без нито един изстрел на летището в Кабо Сан Лукас, откъдето възнамерявала да напусне подопечните й територии. Сега се намира в затвора в Ла Пас и отговаря на въпросите на следователите. А през 2016-а ще бъде изправена пред съдебните органи, за да отговаря за 150 убийства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст