Кордовска аут от БНБ

БКК - отваряне на офертата за "Биохим"Милен Велчев - мин. на финанситеНели Кордовска - изп. директор на БКК

Преструктурирането на управление "Банков надзор" върви с пълна пара. Вестник "БАНКЕРЪ" научи, че като част от промените в това звено ще бъде закрита длъжността главен директор в него. Сегашният главен директор на управлението Нели Кордовска подаде оставка и от 1 октомври вече не е служител на БНБ.

Длъжността главен директор бе създадена през 1998-а като втората по важност в три управления – "Емисионно", "Банково" и "Банков надзор", след тази на отговарящите за съответните структури подуправители. С течение на времето обаче тя отпадна от щатното разписание на управление "Емисионно" и управление "Банково". В управление "Банков надзор" обаче тя бе запазена, защото човекът, който я заемаше в този период, реално бе дясната ръка на подуправителя и представляваше БНБ в различните европейски надзорни структури. Първият, на когото бе поверена тази позиция и заради когото всъщност тя бе създадена, бе Петър Андронов. Първоначално той бе само съветник на тогавашния подуправител Емилия Миланова.След като през 2007-а Миланова бе сменена на поста подуправител от Румен Симеонов, Петър Андронов напусна БНБ, за да стане главен изпълнителен директор на СИБАНК – длъжност, на която е и до момента. На негово място бе назначена Нели Кордовска, която откакто НДСВ пое управлението на страната през 2001-а до 2007-а, бе изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания. По нейно време приключи банковата приватизация – с продажбата на БИОХИМ и на "Банка ДСК", след което поради изчерпване на задачите, за които бе създадена – консолидация и продажба на държавния банков сектор, БКК бе обявена в ликвидация.

Логиката в избора на Кордовска за главен директор на управление "Банков надзор" до голяма степен бе политическа. НДСВ я вкара в БКК, а по-късно заедно с ДПС постави (през 2003-а) Иван Искров на поста гуверньор на БНБ на мястото на Светослав Гаврийски. Само ще припомним, че докато пое управлението на Централната банка, Искров бе депутат от НДСВ и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

За осемте години, киото прекара на длъжността главен директор на "Банков надзор", Кордовска се занимаваше главно с въвеждането на новите европейски и международни правила за банков надзор в наредбите на БНБ. Тя бе и човекът, който при управлението на Иван Искров основно представляваше Централната ни банка в работните комитети на Европейския банков орган и в Европейския съвет за системен риск. Според бивши служители на надзора работата в тези структури е много интензивна и ангажира доста време.

Името на Кордовска сигурно щеше да остане известно най-вече във финансовите среди, ако тя не се замеси в скандалите около КТБ. В късния следобед на 19 юни 2014-а – ден преди поставянето на Корпоративна банка под специален надзор, Кордовска изтегли спестяванията си от нея, от клона й на площад "Гарибалди". Месеци по-късно документът, доказващ това нейно действие, бе публикуван и в различни сайтове и Кордовска бе повикана да отговаря на въпроси по този повод във Временната комисия по бюджет и финанси. Тя не отрече, че е изтеглила депозита си от КТБ, но заяви, че не е направила нищо незаконно и не вижда причина да бъде укорявана за действията си. Няма да коментираме този случай пост фактум. Само ще припомним, че тогавашното ръководство на самата Централна банка не  обвини Кордовска за действията й.

Закриването на длъжността главен директор на управление "Банков надзор" се обяснява с това, че сегашният му подуправител Димитър Костов не вижда смисъл в съществуването й. Той смята, че може да се справи и с международните ангажименти в Европейските надзорни институции. Костов е известен като работохолик и като човек, който обича сам да прави всичко важно, което е свързано с работата му. С междинни звена и с посредници той или не е свикнал, или не иска да работи. Друг е въпросът, че според някои източници ако Кордовска не бе подала оставка, директорската длъжност може би нямаше да бъде закрита.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст