Мартин Шкрели – най-презираният тип в САЩ

клм

Шефът на нюйоркската фармацевтична компания Turing Мартин Шкрели за нула време се превърна в един от най-порицаваните хора в САЩ и в обект на унищожителни критики в Twitter. През август 2015-а младият бизнесмен купи за 50 млн. долара патента за производството на лекарство, използвано при засегнатите от СПИН, а през септември вдигна цената на една таблетка от 13.5 на 750 долара. Постъпката на предприемача намери продължение в бурна онлайн дискусия за тарифите във фармацевтичната индустрия и моралните качества на играчите на този пазар.

Покрай вдигналия се шум за препарата Daraprim и неговия производител научиха всички. Средството се използва за лечението на токсоплазмоза, от която най-често страдат болните от СПИН и ХИВ  позитивните. Тези пациенти по правило се нуждаят от дълъг курс на лечение с Daraprim. Според изчисленията на експертите от Американското дружество на специалистите по инфекциозни заболявания  (Infectious Diseases Society of America), годишният прием на медикамента при новите цени ще струва 634 хил. долара и стойността му не се покрива от медицинската застраховка. В писмо до ръководството на Turing те квалифицират новите разценки като "неоправдани". Според Шкрели обаче действията му са съвсем резонни. Той обяснява повишаването на цената на  Daraprim с факта, че се произвежда от 1953-а и се нуждае от усъвършенстване. А и при всички случаи бил неоправдано евтин. "Необходима ни е цена, която ще позволи на компанията да получава печалба от производството на лекарството", казва бизнесменът.

Щом новината за Daraprim се оказа на първите страници на вестниците, потребителите на Twitter тутакси атакуваха акаунта на шефа на Turing. Порицаха го, че непрекъснато публикува снимки за "красивия си живот" и работата се на Уолстрийт в миналото. В убийствено негативните си коментари те се интересуваха дали Шкрели спи спокойно, знаейки колко болни ще останат без жизненоважно лечение.   

Когато главният редактор на портала FierceBiotech Джон Керъл помоли предприемача да обясни популярно защо цената на препарата е нараснала с хиляди проценти, Мартин отговори, че това е "великолепно бизнес решение както за компанията, така и за нейните акционери" и че не разчита хора като Керъл да разберат същността на действията му. А към края на дискусията дори нарече журналиста глупак.

Кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън също реагира, написвайки в Twitter, че "подобни скокове на цените на специализирани лекарства са възмутителни" и обеща да състави план за контролиране на проблема. След тези изявления стойността на акциите на Turing на Нюйоркската борса намаля с 5 процента.

В интервю за CNBC нахалникът със странната фамилия Шкрели обясни, че препаратът Daraprim е остарял и има странични ефекти, които фармацевтите от Turing се надяват да отстранят в резултат на планирани изследвания. След телевизионното му изявление някои промениха гледната си точка, но медиите са единодушни, че той се е превърнал в най-презирания човек в страната. Те подчертават, че случаят с Daraprim не е уникален на фармацевтичния пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст