ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор1

БНБ е одобрила нови лица в списъка на банковите синдици, съобщиха от централната банка. Допълненият документ е изпратен на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Новите синдици са Теодора Георгиева Якимова–Дренска, Ангел Николов Донов, Кристи Христова Маринова, Стефан Стоянов Георгиев, Светлина Лечева Кортенска и Мария Георгиева Шукерова. С това броят на потенциалните синдици на затворени банки става общо 32.

……………

 

Повишаването на лихвените проценти на централната банка на САЩ може да предизвика вълна от фалити и паника на развиващите се пазари, съпроводена с рязко ограничаване на ликвидността в глобален мащаб. Това предупреди Международният валутен фонд (МВФ) в доклада си "Ликвидността на пазара – устойчива или мимолетна?".

Според МВФ корпоративният дълг на развиващите се пазари е нараснал до 18 трилиона долара към края на миналата година от 4 трилиона долара през 2004-а. Компаниите масово са взимали кредити заради политиките на ниски лихвени нива на големите централни банки. Този скок на задлъжнялостта, съчетан с по-слабите баланси на много дружества заради забавянето на темповете на икономически растеж в последната година, прави предприятията силно уязвими по отношение на повишаване на лихвените нива в САЩ.

На практика нормализирането на паричната политика в развитите страни ще означава рязко нарастване на броя на корпоративните фалити в развиващите се, предупреждават от МВФ. Този процес може да доведе до кредитна криза и силно повишаване на рисковете за финансовия сектор, създавайки порочен кръг, докато банките ограничават кредитирането.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст