ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българските пътища са по-лоши от тези в Гамбия и Ботсвана

класация пътища

Според качеството на инфраструктурата, България се нарежда на място номер 74 сред общо 144 държави в света. Това показват данните от доклад на Световния икономически форум. Изглежда въпреки усилията през последните години за подобряване на инфраструктурата, отново сме във втората половина на световната класация. Само в частта транспортна инфраструктура пък сме на 87 позиция, а по-конкретно за качество на пътищата – на 106 и на 100 за цялостната транспортна инфраструктура.

За качеството на пътищата водачи са Обединените арабски емирства. Нас обаче ни задминават държави като Намибия – 28, Гамбия – 62 и Ботсвана – 67. Що се отнася до цялостната инфраструктура сме на място 100, а преди нас са Бутан 53, Уругвай 80 и Боливия – 99. На място 101, след нас пък е Мали.

В първите 50 обаче сме по качество на железопътната инфраструктура – на 49-о място. Заемаме 77-а позиция по отношение на пристанищната инфраструктура, а тази във въздушния транспорт е оценена на 84-то място. По отношение на товароподемност (максималното количество товар) на самолетите (available airline seat km/week) сме на 82-ро място.

Интересно е да се отбележи, че по абонамент към мобилни оператори сме 38-и, а по фиксирани мрежи заемаме 42-ра позиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст