ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МФ планира три аукциона на държавни ценни книжа на вътрешния пазар

мф

Министерството на финансите (МФ) планира да обяви през октомври три нови аукциона за пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар. Чрез тях правителството ще опита да набере общо 365 млн. лв., става ясно от обявения от ведомството емисионен календар.

Облигациите ще са с различни срокове – 3, 5 и 10-годишни, а датите, в които ще се проведат, вече се ясни – 12, 19 и 26 октомври. Обемите на всяка емисия ще бъдат обявени по-късно от Българската народна банка (БНБ), която играе ролята на финансов агент на държавата.

Така правителството ще увеличи допълнително държавния дълг, който в края на август е 12.1536 млрд. евро, съгласно водения от финансовото министерство официален регистър. Вътрешните задължения са за 4.1617 млрд. евро, а външните – за 7.8919 млрд. евро.

Делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза на 28.4%, от които десет на сто се падат на борчовете към вътрешните финансови пазари. Структурно вътрешните задължения заемат 35.1% от държавния борч в края на август, а делът на външните е 64.9%.

79.1% от дълга е в евро, 19.9% – в левове, 0.4% – в щатски долари, и 0.6% – в други валути.

През август са платени 16.2 млн. лв. за погасяване на част от борчовете.

Държавно гарантираният дълг през август достига 305.8 млн. евро, от които 25 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавно гарантиран дълг/БВП е в размер на 0.7%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст