ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАТО свиква извънредно заседание заради руския самолет над Турция

йенс столтенберг

НАТО свиква извънредно заседание заради инцидента с руски изтребител в турското въздушно пространство. Това съобщи шефът на Алианса Йенс Столтенберг след среща с турския външен министър Феридун Синирлиоглу.

"Ясно заявих, че НАТО остава силно ангажиран към турската сигурност. Ще свикам среща на Северноатлантическия съвет по-късно, за да обсъдим ситуацията", каза Столтенберг.

Двамата са обсъдили руските военни действия в и около Сирия, включително неприемливото нарушение на турското пространство от руски военен самолет.

„Призовавам Русия напълно да уважава въздушното пространство на НАТО и да избягва ескалиране на напрежението с Алианса. Предупреждавам Русия да предприеме необходимите стъпки за обединяване на усилията с международната общност за борба срещу „Ислямска държава", заключи Столтенберг.

Руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота, което е предизвикало турските военновъздушни сили да вдигнат по спешност два изтребителя Ф-16, за да пресрещнат руската машина. Според Анкара, Москва признала за грешката си с нарушеното въздушно пространство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст