ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подписаха Транстихоокеанското търговско споразумение

ттп

САЩ и други 11 държави постигнаха историческо споразумение за свободна търговия, което ще установи общи стандарти в страните. Преговорите между страните от Пасифика доведоха до най-голямото търговско споразумение в историята.

В него участват САЩ, Австралия, Перу, Виетнам, Малайзия, Мексико, Канада, Япония, Бруней, Чили, Сингапур и Нова Зеландия.

Президентът на САЩ Барак Обама ще може да изпрати споразумението за разглеждане в Конгреса в началото на следващата година.

Сделката беше постигната след близо 6-годишни преговори и стотици часове напрегнати разговори.

Пактът се очаква да премахне търговските бариери и да установи правила в области като трудовия пазар, екологията и електронната търговия в държави, които съставляват 40% от световния БВП.

Транстихоокеанското партньорство е ключов „стълб" в политика на Обама в Азия, което има за цел да увеличи присъствието на САЩ в региона на фона на нарастващата доминация на Китай.

Американските законодатели ще могат в най-скоро време да започнат детайлно разглеждане на споразумението. Документът трябва да бъде разгледан и от парламентите на останалите държави.

Последният кръг от преговори между търговските министри на държавите се проведе в Атланта. Разговорите започнаха в сряда и приключиха днес след договорен компромис между САЩ и Австралия във фармацевтичната област.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст