ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въвеждането на монетата от 2 лева е репетиция за влизането ни в еврозоната

Монета от два лева

Въвеждането на монетата от 2 лева е своеобразна репетиция за влизането на страната ни в еврозоната. Това заяви в интервю за в. "БАНКЕРЪ" управителят във "ВИП Секюрити" Васко Балабанов и предупреди, че с подмяната на банкнотата от 2 лева монетите в обращение ще скочат двойно и като стойност, и като тегло. Така обемът на монетите, които ще се обработват и транспортират всеки месец, ще надвиши 400 тона месечно.

Все още обаче у нас не се обръща особено внимание на обработката на монети, като средномесечно в касовите ни центрове в страната се обработват около 200 тона монети. "Една част постъпват при нас от наши клиенти – обработват се, преброяват се, заверяват се, заедно с банкнотите. Това са между 15 и 20% от монетите, които влизат в касовите ни центрове. По-големият обем всъщност идва от клоновете на банките или от БНБ и излиза от нас към ритейл веригите, които очакват да доставяме монети в техните магазини", обясни управителят във "ВИП Секюрити".

Той призна, че освен по-обемен доставката на монети е и по-бавен процес от обработката на банкноти. Клиентите вече очакват монетите да са опаковани в бандероли по 25, 50 или по 100 броя, да са надписани, дори понякога предварително разпределени по касиери. А това отнема наистина много време.

Новите монети налагат ползването на специални машини за обработка и специални автомобили за транспортиране. Ще бъде нужно всички специални машини за сортиране и пакетиране да се пренастроят за обработка и на новите монети. По-голям проблем обаче ще бъде обемът, който ще се увеличи драстично, категоричен е Балабанов.

Той допълни още, че това ще увеличи консумативите, свързани с преброяване, както и времето за подготовка за последващо връщане към клиентите. Затова, според него, трябва да бъдат изградени специални помещения за съхранението и обработката на монетите, тъй като теглото им ще изисква и съответна механизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст