Дилма Русеф: Опозицията готви държавен преврат

дилма русеф

Президентът на Бразилия Дилма Русеф отправи обвинение към победената на изборите миналата година опозиция, че иска да се домогне до властта чрез противозаконни средства, съобщава БТА. Освен това Русеф допълни, че "пучистките слова" на опозицията са насочени не само към нея, но към всичко, което тя представлява. В това число и към историческите постижения на нейния политически ментор и предшественик, президентът Лула да Силва.

"Опозицията се опитва непрестанно да съкрати пътя си до властта, да направи скок и да дойде на власт чрез държавен преврат", заяви в своята реч Русеф по време на синдикален митинг в Сао Пауло. Президентът припомни, че преди година 54 млн. души са подкрепили нейната. Русеф е категоричнав мнението си, че опозицията се опитва изкуствено да предизвика импийчмънт на едно избрано чрез пряк вот правителство.

"Превратът, който недоволните искат да извършат, е преврат срещу народа, но тези хора могат да бъдат сигурни, че няма да постигнат целта си", предупреди бразилският президент. Важно е да се отбележи, че държавният глава не за първи път говори за опит за преврат в страната. Русеф се ползва с обществено доверие от 10%, докато Бразилия е в рецесия и е разтърсена от голям корупционен скандал в лоното на петролния гигант Петробраз.

В същото време опозицията има отправено обвинение срещу Русеф, че е подправила финансовите отчети на страната през изборната 2014 година.По този повод в парламента са внесени осем искания за импийчмънт на президента. Председателят на Камарата на депутатите Едуардо Куня отложи за следващата седмица решението си за началото на евентуална процедура за импийчмънт на Русеф. Още вчера обаче политическите партии очакваха той да започне подобна процедура. Важна подробност е, че до неотдавна той беше съюзник на Русеф, но после се присъедини към опозицията.

Освен това преди две седмици Русеф внесе промени в правителството си, за да даде повече постове на съюзниците си и така те да не подкрепят усилията за нейния импийчмънт. Тя обаче все още няма подкрепата в парламента за плана си за строги икономии за фискалната година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст