Горанов изнудва МВР

полицаипротести

Финансовия министър Владислав Горанов изнудва Министерство на вътрешните работи, обяви заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев в ефира на БНР. Обвинението бе отправено по повод заканата на Горанов преди два дни сам да предприеме нормативни промени в МВР. Действията на финансовия министър ще са в сила, ако ведомството само  преквалифицира около 6 хил. свои служители, които работят зад бюра – от първа в трета категория труд.

"Отказът на финансовия министър Владислав Горанов да отпусне поредна актуализация на бюджета на МВР – в размер на 21 млн. лева за изплащане на обезщетения на пенсионирани вече служители, е форма на изнудване спрямо силовото ведомство", категоричен е Мазнев. Тук е важно да припомним, че според финансовия министър "тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория".

Като аргумент Мазнев даде за пример с пенсионирани свои колеги, чиито обезщетения от по 20 заплати зависят от поисканите от вътрешния министър Румяна Бъчварова допълнителни 21 млн. лева. "Тези хора са започнали работа в МВР при едни условия и договорни отношения и смятаме, че тези условия трябва да бъдат спазвани", категоричен е синдикалистът.

Заместник-председателят на синдикалната организация каза още, че всяко протакане от страна на финансовото министерство да преведе сумата, която е необходима за изплащането на въпросинте задължения, ще доведе до трупането на нови. Пък те от своя страна така или иначе ще трябва да бъдат погасени от държавата.

Мазнев не пропусна и да коментира думите на Бъчварова, че е почти готов планът за административната реформа. "Въобще не е обсъждано с нас това нещо. По никакъв начин синдикалните организации в МВР не са участвали в изготвянето на този план и определянето на служителите, които ще минат към Закона за държавния служител и ще бъдат определени като административни", категоричен е синдикалистът.

Припомняме, че началото на административната реформа бе обявено още от предишния вътрешен министър Веселин Вучков. Още през януари той обяви, че в министерството има над 5 хил. служители, които вършат и полицейска, и чиновническа работа. Освен това има и други 6 хил., които са "чисти чиновници". По този повод идеята на кабинета е да намали рязко броя на въпросните служители. Това ще стане като ги лиши от компенсациите, предвидени за първа категория труд и увеличи дела на служителите с чисто полицейски функции с поне 1000 души.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР вече разпространиха остра декларация срещу Горанов. В нея те заявяват, че последните му изказвания "не само са откровена спекулация, но граничат с изнудване и оставят впечатление, че министърът на финансите е над законите в държавата и че за него конституцията и принципите, залегнали в нея, са маловажни и, че тяхното спазване е пожелателно, а не задължително".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст