Христо Иванов: Отпорът срещу съдебната реформа е атентат срещу демокрацията

Парламент Христо Иванов

Надявам се, че становището на Венецианската комисия ще има хигиенизираща роля върху дебата за измененията на Конституцията. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред журналисти.

Официалното представяне на становището на комисията би трябвало да стане на 23 октомври. Министърът напомни, че предлаганите промени в основния закон са следствие на конкретни препоръки на самата Венецианска комисия.

„Очаквам становището да даде един тласък и увереност на българската политическа класа за това, че тази реформа наистина е необходима. Чуха се какви ли не мнения и опониране, че промените не били достатъчни. Каквото и да си говорим, авторитетът на Венецианската комисия би трябвало да накара тези говорители да се фокусират върху това, че тази реформа, която предлагаме, е изключително важна", смята министърът.

"Похабихме чудовищна публична енергия в обсъждане на това какво престъпление е идеята да се премахне тайното гласуване на ВСС. Какви ли неща не бяха избълвани. Това беше атентат срещу демокрацията, срещу цивилизацията. Моята загриженост е белият шум, отклоняването на вниманието от това, което трябва да направим като страна. Да се надяваме след Венецианската комисия това да приключи", добави Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст