Туск обеща облекчен визов режим за Турция, ако намали бежанския поток към Европа

туск

Турция ще получи поредица от отстъпки от Европейския съюз, ако успее да намали потока от бежанци, които са се отправили към Европа. Това е посочил в писмо до европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава Ройтерс.

Той припомня започналите този месец преговори за мигрантската криза с Турция, която според европейски представители искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в блока. Споразумение с Турция би имало смисъл, ако тя действително редуцира притока от бежанци, пише Туск.

В своето писмо Туск предупреждава европейските лидери, че руските военни действия в Сирия, които са в противоречие на сирийския призив за европейска подкрепа за установяване на зони за сигурност в северната част на Сирия, са допринесли за усложняване на обстановката в региона.

"Трябва да сме готови за пролетта и за заплахата от по-голяма вълна от мигранти, прииждащи към Европа", пише Туск. Той посочва, че европейските лидери трябва да обмислят промени в Дъблинската система за прием на бежанците, която сега прави граничните страни отговорни за предоставянето на убежище, както и да укрепят европейските граници чрез възможното създаване на гранични сили на ЕС.

Срещата на върха на ЕС ще започне в 14 часа днес. Освен бежанската тема европейските лидери ще направят преглед на следващите стъпки в преговорите с Великобритания относно промените, за които тя настоява в отношенията си с ЕС, преди да организира до края на 2017 година референдума за европейското си членство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст