ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ниските лихви по депозитите увеличиха печалбата на банките

БНБ сграда

По-ниските лихви по депозитите увеличават печалбата в банковата система. Това сочи анализ, публикуван от БНБ.

За първите три месеца на годината заради намаляването на лихвите при спестяванията в банките са останали 210 млн. лева повече.

Привлечените средства от домакинствата – т.е. влоговете и депозитите, имат основен принос за нарастването на привлечените средства в банковата система, коментират анализаторите от БНБ. Спрямо март 2014 година лихвените разходи на банките са спаднали с 44%, което отразява намаляването на доходността по депозитите.

В края на март банковата система отчете печалба от 285 млн. лева, която бе с 61 млн. лева по-висока от тази за първото тримесечие на предходната година. Влияние оказаха също така и регистрираните по-големи приходи от такси и комисиони и повишеният размер на другите оперативни приходи, допълват от Централната банка. Увеличени са инвестициите в дългови ценни книжа, които в края на март достигат 12,7 млрд. лева или 14.8% от балансовото число на системата.

Същевременно брутните кредити и аванси намаляват и в края на отчетното тримесечие бяха 62,3 млрд. лева. Обслужваните кредитни експозиции са 60,6 млрд. лева, а необслужваните – 10,7 млрд. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст