ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджетният ни дефицит за 2014 година се удвои

бвп увеличение

Бюджетният дефицит на България за 2014 година се удвои и достигна 4.826 млрд. лв. или 5.8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на Европейската статистическа служба данни за дефицита и дълга на държавите членки на Европейския съюз за миналата година.  

Посоченият дефицит за страната ни е с 2.8 на сто повече от планирания от Министерство на финансите. Това се дължи основно на промяната в секторното класифициране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).  До 2013 г. методологическите критерии на Евростат поставяха фонда като единица, класифицирана в сектора на финансовите институции, без операциите по баланса му да оказват влияние върху дефицита на сектор "Държавно управление".

Фондът, който е част от сектор "Държавно управление", изплати 3.7 млрд. лв. за гарантираните влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка. Още в края на миналата година беше ясно, че заради тези плащания недостигът в хазната ще надхвърли 4% при допустими 3 на сто според Маастрихските критерии, но сега обявените данни се оказват по-сериозни.

Въпреки постигнатия почти два пъти повече от разрешения дефицит, от Министерството на финансите смятат, че срещу страната ни няма да бъде задействана от Брюксел наказателна процедура заради свръхдефицит. Причината е в това, че поетите от фонда задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години. Министерството дава пример с неоткрити процедури срещу  Люксембург, Финландия и Белгия, въпреки че са имали над позволения дефицит.

Подсектор "Местно управление" е с дефицит от 26 млн. лв. (0.03% от БВП),  а социалноосигурителните фондове дори са с излишък от 67 млн. лева (0.1% от БВП). Дългът на България за 2014 г. е в размер на 22.560 млрд. лв., или 27.0% от БВП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст