ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хиляди мигранти бутнаха оградата на словенската граница и нахлуха в Австрия

бежанци

На границата между Словения и Австрия късно снощи се стигна до сериозно напрежение.

Над 4500 мигранти се струпаха изведнъж край граничния пункт Шпилфелд. Те пристигнаха без предварителна информация и събориха оградата на границата и преминаха на австрийска територия. Мигрантите започнаха да скандират, че са гладни и да се бунтуват, но австрийската полиция успя да овладее ситуацията и започна тяхната регистрация.

Словенският премиер Миро Церар съобщи, че страната е получила обещание от ЕС, че Брюксел ще защити шенгенските граници на страната. Властите в Любляна очакват да получат полицейско оборудване и екипировка, включително и финансова помощ.

На извънредно заседание словенският парламент гласува допълнения към Закона за отбрана. Промяната дава на армията част от правата, които до момента имаше само полицията. Решението е следстиве на огромния прилив на мигранти в страната.

Дебатите в пленарната зала продължиха пет часа, а за приемането на допълненията към Закона за отбрана бе необходимо мнозинство от две трети. За новия закон гласуваха 66 депутати, а петима бяха против.

Само през изминалото денонощие от Хърватия в Словения са пристигнали между 8000 и 9000 мигранти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст