ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия е към края на строителството на военна база в Арктика

военна база Арктика

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че привършва строителството на голяма военна база в отдалечен район на северната част на Арктика, където 150 войници могат да прекарат до 18 месеца, без да са зависими от нищо, предаде Франс прес.

Министерството посочи, че базата, която е издигната на острова Александрова земя – част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е "готова на 97%".

Сградата носи името "Арктическа детелина" и заема площ от 140 хил. кв.метра. Тя е съставена от три крила, оцветени в червено, синьо и бяло като руския национален флаг.

Базата може да побере 150 войници и разполага с големи складове за гориво, храна и дрехи.

Военнослужещите могат да преминават от едното крило на обекта в друго, без да се налага да излизат навън, където през зимата температурата може да падне до минус 47 градуса по Целзий.

Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика като част от наскоро осъвременената си Военноморска доктрина, според която регионът е водещ приоритет поради минералните си богатства и стратегическа важност. Русия вече построи подобна военна база с името "Северна детелина" на остров Котелни в Източносибирско море на 75-ия паралел.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст