ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекордно рязане на лентички – три за ден

магистрала Струма лот 2

Два дни преди местните избори и за по-малко от три часа премиерът Бойко Борисов ще отреже лентичките на три важни пътни участъка, които ще облекчат трафика в София и към южната ни съседка Гърция.

Първо от 10 часа той ще присъства на първата копка на строителството на втория участък от Западната дъга на Софийски околовръстен път – отсечката от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Западната дъга е продължение на автомагистрала "Люлин" и е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", който на територията на България свързва Видин с Кулата. Отсечката е с дължина 5.53 км, на която ще има три пътни възела, две пресичания на жп. линии с надлези и пресичане на пътя за село Волуяк, свързващ участък 1 от същия проект с изграждащата се към момента Северна скоростна тангента и автомагистрала "Калотина – Софийски околовръстен път".

Строителството на втория участък от Западната дъга струва 133.5 млн. лв., от които 7.4 млн. лв. ще дойдат по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 и 126 млн. лв. – по новото издание на програмата. Вчера правителството строителството на втория участък от Западната дъга да започне с пари от бюджета, които ще бъдат възстановени на страната ни след одобрението на проекта от Европейската комисия. 

Въпреки че все още не е напълно готова, в 11 часа Борисов ще пусне първата отсечка от Западна дъга на Софийски околовръстен път. Официалната церемония по откриването на новия участък ще се състои на пътен възел "Сливница". Той е с дължина 3 километра и свързва автомагистрала "Люлин" със Северна скоростна тангента. Строителството на участъка от Западната дъга струва 45 млн. лева, а парите идват от оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 година.

Веднага след пускането на новия път министър-председателят ще открие дългоочаквания лот 2 от автомагистрала "Струма". Дължината на участъка, който свързва Дупница с Благоевград, е малко над 37 километра.

Строител на обекта е консорциум "Струма – ЛОТ 2", в който влизат италианската фирма "Импреса" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство" АД и "Пътстрой – 92", а стойността на договора е малко над 358 млн. лева. Строителният надзор пък е поверен на обединение "Струма-ПП", в което влизат "Пътинвестинженеринг" и "Пътпроект". Договорът им е на стойност близо 3 млн. лева, като целият проект се финансира по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 година.

С парите по тази програма завърши изграждането на общо 69 км от автомагистралата от Долна Диканя до Дупница (16.78 км), от Дупница до Благоевград (37.48 км) и от Сандански до Кулата (14.7 км).

Общата дължина на автомагистрала "Струма" – от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км, като тя е част от коридора "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата.

 

              

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст