Ехо от автопортрети

Представяне на книгата " Ехо от автопортрети" на Георги Стойчев

„Великият“  Георги Стойчев, така го определяха хората , които са имали честта да общуват и работят с  големия  журналист и публицист.  И днес, години след неговата кончина , представянето на книгата му „Ехо от автопортрети“ събра десетки интелектулци  в журналистическия факултет на Софийския университет, за да почетат чутовния му талант.

"Не всичко, което чух, записах, не всичко което написах, чух.

Така схващам разликата между рупора и ехото. Наивно е да се усилват изкуствено гласовете на хората, които на следващите страници разказват за себе си, те са пределно мощни. Откъде извира тази мощ обаче, ако си решил да не тълкуваш вещо, а да се довериш, очакваш да разбереш, когато гласовете се залутат търсещо между баирите от бръчки и пристрастия, снишени до приятелски шепот.

Силно ме блазни желанието да се нарека техен приятел, но било злоупотреба с дълбокия смисъл на древната мъдрост – "Кажи ми кои са приятелите ти…" – би било провинциално самохвалство и фалшива визитна картичка. Истината е, че като ми се обадят някой ден по телефона и ми кажат "Здравей, приятелю!", денят ще бъде хубав.

Разстоянието помежду ни е благоприятно: обичаш, но не си влюбен. Запазваш способността да различаваш цветовете и интонациите, разчиташ и на иронията, за да подбудиш другия да размисля и да си спомня без самоумиление, можеш да настояваш, че се държиш честно, доколкото честността ти е присъща. Почтено заявяваш, че си си избрал да бъдеш тук, защото именно тук очакваш почтенност, неизлиняла под лъчите на известността."

Георги Стойчев

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст