Сметната палата иска отчетите на партиите

сметна палата

Формациите, участвали на първия тур на вота на 25 октомври за кметове и общински съветници, трябва да представят до 24 ноември пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане по време на предизборната си кампания. Тези, които се явяват и на втори тур, са длъжни да предадат документите си до 1 декември.

Общо 81 парии и три коалиции са се явили на изборите и дори тези, които нямат приходи и разходи, е необходимо да подадат документи. 

"Отчетът трябва да е придружен с извлечение от банковата сметка, регистрирана за предизборната кампания на политическия субект, по която следва да постъпват приходите и да се отчитат разходите за кампанията. Към отчета се прилагат декларации за произход на средствата, ако дарението от едно лице надхвърля една минимална заплата, както и декларации за собственост на безвъзмездно предоставените вещи", напомнят от палатата. Отчет, който не отговаря на изискванията, ще се смята за неподаден. 

Тридесетдневният срок засяга и социологическите, рекламните агенции и доставчиците на медийни услуги, които са сключили договори за над 1000 лв. с партиите, участвали в изборите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст