Съдът пожали Филип Златанов

Софийски градски съд Дело Филип Златанов

Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов всъщност не е направил кой-знае какво и следователно може да бъде наказан само с три години условно – Това става ясно от мотивите на Върховния касационен съд, с които той намали присъдата на Златанов от 3,5 години ефективно на 3 години условно.

"Престъпното бездействие на подсъдимия като ръководител в посочената институция е реализирано само в два отделни случая, отнася се до не толкова съществени негови функции, поведението му не е довело до настъпване на тежки последици, а само до поставяне в опасност на обществените отношения, охранявани от нормата на чл. 282 от НК (б.ред. общият текст за престъпления, извършени от длъжностни лица), чрез намаляване на общественото доверие и като цяло авторитета на тази институция", написаха съдиите Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Галина Захарова. И отчитайки "положителните данни за личността на дееца" и чистото му съдебно минало, намалиха присъдата. Точно до границата на размера, в който тя да може да бъде търпяна условно – т.е. без Златанов да бъде пращан в затвора. Остана в сила обаче постановената забрана Златанов да заема каквато и да било ръководна или изборна длъжност в държавната администрация за още 5 години.

Филип Златанов беше шеф на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ)  до юли 2013 година, когато бе задържан и обвинен в престъпление по служба. По време на обиските в кабинета му бяха открити и прословутите два тефтера със записки на инструкции какво трябва да се случи с определени проверки на комисията. Насред инструкциите бяха записани и инициалите И.Ф., Цв.Цв., Б.Б. Единствено медиите свързаха тези инициали с Искра Фидосова, Цветан  Цветанов и Бойко Борисов, но прокуратурата така и не успя да докаже каквато и да било връзка между тези знакови фигури на ГЕРБ и записките в тефтерчето на Златанов. А накрая тези тефтери внезапно изчезнаха – бяха откраднати от вещото лице, което трябваше да извърши експертиза за истинността на записките.

Всъщност срещу Златанов бе повдигнато само обвинение, че не е пуснал своевременно за публикуване на сайта две преписки от проверки на комисията – срещу президента Росен Плевнелиев и срещу съветничката му Димана Ранкова. Две съдебни инстанции го признаха за виновен, като присъдите им изискваха ефективно излежаване в затвор. Но след седем месеца размисъл върху делото, ВКС внезапно реши да пожали Златанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст