ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутати и чиновници се уреждат с нови компютри

Премиерът Бойко Борисов очевидно обича новите технологии

Уж държавният бюджет отива към дефицит, а с лекота се харчат стотици хиляди лева за всевъзможни технологични джаджи, които да радват депутатите и служителите в министерствата. По-неприятното е, че постоянното обновяване на компютърната техника в държавните учреждения, изглежда, се прави, за да се похарчат съответните средства, вместо да се модернизира администрацията. Във всеки случай подсигуряването на чиновниците с модерни пособия съвсем не означава, че те са на ти с електронните услуги. Само че у нас никой не се интересува от такива "подробности".

Главният секретар на Народното събрание Иван Славчов например се е разпоредил онзи ден да бъде купено, инсталирано и конфигурирано ново компютърно оборудване. Разходите ще са скромни – само 225 хил. лв., и то за осем сървъра, 51 настолни компютъра, 40 лазерни принтера, 30 скенера и 12 дискови масива. Няма спор – депутатската работа е важна и отговорна и подобни придобивки са напълно оправдани, но за последните пет години по същата схема са платени 908 настолни машини, 428 лаптопа, 400 принтера, още куп сървъри и т.н.

Да не остане по-назад, премиерът Бойко Борисов, чрез упълномощения от него директор на дирекция "Административноправно обслужване и управление на собствеността" Веселин Чинов, също е  пуснал поредната поръчка за доставка на техническо оборудване за Министерския съвет. Става дума за 75 компютърни конфигурации, 18 лаптопа, 26 лазерни принтера, осем многофункционални печатащи устройства, два скенера, шест блейд сървъра и други. Общата сметка е малко над 361 хил. лв., като е важно да уточним, че освен от държавния бюджет парите са осигурени и чрез оперативната програма "Административен капацитет". Което обаче не изтрива факта, че само преди година правителството похарчи други 200 хил. лв. за компютърна техника – 22 лаптопа, 30 настолни персонални компютъра, 17 таблета, мултимедийни устройства, фотоапарат и фотопринтер, външен харддиск, сървър и дори GPS навигация. 

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин "слага в малкия си джоб" и Цецка Цачева, и Бойко Борисов. На него му предстои да сключи договори за над 755 хил. лв., чиято цел е да се осигурят компютърна и периферна техника, офис оборудване и работни столове както за служителите на Министерството на труда и социалната политика, така и за Управляващия орган на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". В списъка са включени 150 лаптопа, още толкова монитори и стационарни, безжични телефони, 80 монохромни многофункционални устройства ръчни скенери, както и 40 машини за унищожаване на документи (шредери). В суматохата, покрай технологичните устройства, се е промъкнала и една кафемашина, за да не заспиват служителите на работните си места. С риск да станем банални, ще припомним, че в средата на 2014-а въпросното ведомство похарчи близо половин милион лева за подобна техника. 

Каквото и да си говорим, безспорен лидер по закупено компютърно оборудване е Министерството на финансите. За период от две години то и подчинените му структури са купили 5667 настолни компютъра, 4600 монитора и 1058 лаптопа.

Ако се питате какво налага толкова често да се обновява материалната база и къде отиват всички стари машини, чиновниците имат готов отговор. Или компютрите им са били морално остарели, или новият софтуер изисквал нов хардуер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст