5000 лв. парична гаранция за Войчех Майевски, който принуди самолет да кацне в Бургас

Съд - Бургас

„Искам да се извиня за ситуацията, която създадох. Много лошо се чувствам и го преживявам”– Това заяви днес в Бургаския окръжен съд 67-годишният Войчех Маевски, който на 19 ноември заплаши с бомба самолет пътуващ от Варшава до Хургада, Египет и предизвика принудителното кацане на самолета и евакуация на 161 пасажери. Днес Окръжната прокуратура настоя на полският гражданин да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”. Той е обвинен по чл. 341А, ал. 2- за престъпление срещу транспорта. Полякът е привлечен под наказателна отговорност, затова че е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет и поставил в риск живота на екипажа и пътниците. Престъплението, според прокурор Красимира Кателиева, е извършено „в една безспорно сложна международна обстановка, когато ехото от трагичните събития в Париж, не е отшумяло и на фона на потвърдената информация за свалянето на руския самолет с бомба”.

Обвинението твърди, че два пъти полякът е съобщавал на стюарда, че може да не стигнат в Египет, заради бомба и че самият той имал експлозив. Според защитата – адвокат Димчо Тодоров клиентът му не е отправял заплаха за взрив, а заедно със свой познат коментирал ситуацията с руския самолет, свален чрез избухване на взривно вещество. Става дума за интерпретация на думите му и недоразумение.

Адвокатът поиска задържаният да бъде пуснат под парична гаранция, подписка или домашен арест, като самият той бил готов да предостави на клиента си своя къща в бургаското село Равнец, където да бъде полякът на разположение на властите до приключване на процеса.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст