Една трета от българите се страхуват от атентати и на наша територия

пенсионери

След атентатите в Париж близо една трета от българите (28%) се страхуват, че страната ни е изложена на голяма опасност от терористични атаки, тъй като е външна граница на Европейския съюз. Това показва социологическото проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 10-18 ноември сред 1100 пълнолетни граждани.

Цели 52% са на мнение, че заплахата за България е същата, както и за останалите европейски страни, а 20 на сто смятат, че сме изложени на по-малък риск, не защото сме по-добре защитени от нашите служби, а защото страната ни не е мишена за терористите.

Мнозинството българи запазват спокойствие и обичайния си начин на живот, като мерките, които в личен план възнамеряват да предприемат, са най-вече да избягват места с по-голямо присъствие на чужденци и масови публични събирания.

Изследването показва, че не е изключено обстановката в Европа да доведе до спад на екскурзиите и пътуванията. Така 6% от анкетираните заявяват, че са имали планирано пътуване в чужбина, но са се отказали да го осъществят, за 1% е възможно да променят плановете си за обучение в Европа. Една пета от хората смятат да ограничат посещенията си на места, където се събират много хора – стадиони, концерти, театри, или пък такива, където има концентрация на чужденци.

Въпреки заплахите, повечето българи (67%) не възнамеряват да променят нищо в ежедневното си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст