Китай обмисля да пусне скоростен влак до София

Бойко Борисов Китай

Китай преговаря с България за изграждането на скоростна железница от Пекин до София. Това ще бъде и една от темите, които ще се обсъждат на икономическия форум и срещата на китайското правителство с министър-председателя Бойко Борисов в Пекин и Шанхай.

Китай инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния "път на коприната", като за целта ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която минава и през България.

Така до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп връзка с Турция, съобщи бТВ.

На днешната среща с кмета на града Ян Сюн Бойко Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети столицата, за да бъде финализирано споразумението.

"Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", заяви от своя страна Ян Сюн.

Той дори сподели, че всяка сутрин пие "Момчиловци" – една от най-популярните марки кисело мляко в Шанхай.

Премиерът Бойко Борисов благодари на своя домакин за възможността български фирми да се представят пред шанхайските си колеги.

Малко по-късно в града започна конференцията "Инвестирай в България. Разшири се в Европа", организирана от Българската агенция за инвестиции.

У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето. В икономическа зона "Тракия", край Пловдив, ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона.

Китайският бизнес проявява интереси и към българския ИТ сектор. Една от най-големите китайски компании по киберсигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст