Мая Манолова: Заплашва ни радикализация на гетата

Парламент -  Световен ден за борба с диабета - Мая Манолова

Социалното изключване е не по-малък проблем от контрола на границите. В България сме още по-застрашени от това, което може да се случи в нашите гета – хората са бедни и отчаяни. Това коментира в студиото на „120 минути” омбудсманът Мая Манолова. „Темата е непопулярна, в момента те (гетата-б.р.), както и белгийския квартал („Моленбек”-б.р.) генерират криминална престъпност, но е много кратка линията, в която тази криминална престъпност ще се превърне в откровена радикализация и в питателна среда за бъдещи терористи”, посочи тя.

По думите й проблемът се неглижира и се сещаме за него само когато се случи нещо конкретно – както стана в Гърмен. За Манолова най-притеснителна е липсата на образование и социална перспектива пред хората, които живеят по подобен начин.

„Проблемът със социалното изключване е проблем и за българите, които живеят в малките населени места, в областните градове и столицата”, категорична беше омбудсманът. Тя напомни, че 30% от първокласниците са от бедни семейства, а расте и броят на децата, които отпадат от училище и така попадат в риск от социално изключване и радикализация.

Манолова се обяви за по-качествен контрол на мигрантския поток през територията на страната ни: „Според мен е невъзможно да затворим границите си, но решението трудно може да бъде събрано в едно изречение, ако може – Засилен и по-надежден контрол. Задължително е да се знае кой се опитва да премине границата”. Тя допълни, че за икономическите имигранти има други механизми за достъп до Европа и трябва да се прецени дали Стария континент има капацитета да поеме всички желаещи да живеят в него.

Манолова подкрепи референдума за промени в политическата система, иницииран от „Шоуто на Слави”: „Подкрепям този референдум, хората искат да се чуе гласът им с това гласуване”. Тя посочи, че в страната има опашки на местата, където се събират подписи в подкрепа на допитването.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст