Парижките атентатори използвали предплатени банкови карти

банкова карта

Терористите са използвали предплатени банкови карти при подготовката на атентатите от 13 ноември в Париж. Това съобщи френското правителство при представянето на редица мерки, целящи по-добро следене на финансирането на тероризма.

"Терористи успяват да извършват атентати, защото могат да се сдобият с нужните финансови ресурси, във Франция и в чужбина", заяви финансовият министър Мишел Сапен. "Ползваните суми често са скромни, защото терористите се стремят да не бъдат засечени, затова трябва да се затегне мрежата", добави той.

В момента е възможно да се ползва предплатена банкова карта, за която не се иска проверка на самоличността. За еднократни карти сумите са до 250 евро, а за многократно зареждащи се карти – до 2500 евро годишно.

Сред обявените от правителството мерки е по-строг контрол на предплатените банкови карти. Терористите са ги ползвали за плащане на хотелски стаи и за други разходи във Франция, като техните карти са издадени "в чужбина, недалеч от Франция", обясни Брюно Далес, ръководител на звеното за борба с прането на пари към финансовото министерство (Тракфин), имайки предвид стаите в парижко предградие, където нападателите са пренощували преди атентатите.

"Това е инструмент, който замества парите в брой, много дискретен и не подлежи на засичане", добави той.

Според френското финансово министерство през първото тримесечие на 2016 г. ще се вземат мерки за ограничаване на общата сума в тези карти и за по-добър контрол на обстоятелствата за анонимност на потребителите им. Служителите на Тракфин вече ще получават пряк достъп до полицейските досиета за издирвани лица или за заподозрени в радикализиране, без да минават през офицер за свръзка.

Правителството също така смята да въведе по-строги мерки за замразяване на активите на замесени в терористични прояви лица, като в тези активи се включват недвижима собственост и коли, както и някои видове социални помощи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст