И Audi призна за нелегален софтуер в двигателите си

автомобил Ауди

Германският производител Audi, който е част от концерна Volkswagen AG, официално призна, че е поставял на двигателите на моделите си софтуер, който е незаконен в САЩ, съобщава немската информационна агенция DPA. През септември същото стори и марката Volkswagen, която бе уличена в монтирането на програма, променяща резултатите от вредните емисии на дизеловите си мотори.

Пред американските власти от Audi са признали, че на моделите си с 3,0-литрови TDI V6 двигатели са поставени три софтуерни програми, за които не е било съобщено по-рано. Според американското законодателство една от тези програми може да бъде определена като "манипулиращо устройство". Подобен проблем бе открит и при 4-цилидровите дизели на Volkswagen, предлагани на моделите за САЩ.

От компанията от Инголщат обаче твърдят, че целта на софтуера не е била да манипулира резултатите от вредните емисии. Според говорител на концерна дори с допълнителната програма моделите на Audi с този дизелов мотор няма как да различат дали се движат по пътя, или са в режим на изпитания, както е при двигателите на Volkswagen.

 Агрегатът 3,0 TDI се поставя и на модели на друга марка, която е част от Volkswagen AG – Porsche, но от нея засега няма официален коментар по случая. Общо 85 000 автомобили от моделите VW Touareg, Audi A6, A7, A8, Q5 и Q7, и Porsche Cayenne с този мотор са продадени на територията на САЩ.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст