Ще унищожаваме чужди бомби и мини

Ще утилизираме мини и боеприпаси на наша територия

Депутатите приеха промени в Закона за изпълнение на Конвенцията за касетъчните боеприпаси, с които се разреши да бъдат внасяни боеприпаси и мини, които да бъдат обезвреждани на наша територия. Промените в норматива бяха предложени от народните представители от мнозинството. 

Решението идва на фона на многото инциденти през последните години, при които загинаха десетки служители в предприятията за утилизиране на боеприпаси. 

"Ако приемем да обезопасяваме чужди боеприпаси ще превърнем страната в руска рулетка и ще рискуваме живота на хората", изрази опасенията си депутатът от БСП Румен Гечев. 

Милен Михов от Патриотичния фронт пък изтъкна, че с така приетите текстове в закона има риск България да се превърне във военно сметище, а съпредседателят на формация Валери Симеонов обвини ГЕРБ в лобизъм за фирми занимаващи се с утилизация и близки до управляващата партия.

Преди броени дни Министерството на отбраната обяви, че в складовете му всеки момент може да се самовзривят 867 тона артилерийски изстрели, авиационни бомби и други муниции от съхраняваните общо 4734 тона опасни боеприпаси. Поради тази причина спешно бе обявена обществена поръчка, с която да се намери фирма, която да унищожи 867 тона опасни бомби, готови да гръмнат всеки момент. Това се налага, защото България е ратифицирала Конвенцията за касетъчните боеприпаси на 1 октомври 2011 г. и съгласно нея до 2019 г. трябва да унищожи всички си запаси от касетъчни боеприпаси, които в момента са около 900 тона, собственост на военното ведомство. Освен тях има 500 тона, които са внесени на територията на страната за утилизация от частната фирма “Експал“. Има и около 76 000 тона противопехотни мини, съобщи по време на дебата Валентин Радев от ГЕРБ. 

За да гарантират, че няма да има повече случайни взривове като последния в цеха в Горни Лом, при който загинаха 15 души, депутатите затегнаха контрола върху утилизацията на боеприпаси и процесът вече ще бъде следен изкъсо от комисия, съпредседателствана от представител на Министерството на обраната и на вътрешните работи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст