Новата банкнота от 20 евро е в обращение

20 евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска в обращение новата банкнота от 20 евро. Тя е третата от серия „Европа“ и се въвежда след тези с номинал от 5 и 10 евро.

Новата банкнота разполага с подобрени високотехнологични защити срещу фалшификация, най-видимата от които е новият холограмен прозорец. Тя е съобразена с нуждите на незрящите потребители. Именно този номинал е един от най-разпространените при разплащания и съответно – най-често фалшифициран.

Забележителното при новите 20 евро, че те отново са надписани и на кирилица. Надписът вече присъства на банкнотите с номинал от 5 и 10 евро. Тя е посветена на готическата архитектура на Стария континент. 

Ето защо ЕЦБ провежда специална информационна кампания, която има за цел да помогне на хората да разпознават новите банкноти и техните защитни елементи.

Въпреки въвеждането на новата банкнота, старите 20 евро също ще останат валидни. Останалите банкноти от серията предстои да бъдат въведени постепенно, в течение на няколко години.

От Европейската централна банка съобщават, че скоро ще бъде  пусната банкнота от 100 евро, изобразяваща стила рококо. На бъдещите 200 евро ще се виждат архитектурните произведения от желязо и стъкло на 19-и век, а на 500-те евро – архитектурата на 20 век.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст