ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дончев: Парите за Турция няма да са за сметка на еврофондовете

Министерски съвет заседание Томислав Дончев Лиляна Павлова

Парите, които ще бъдат отпуснати от Европейския съюз на Турция за имигрантите от Близкия изток не трябва да бъде за сметка на средствата за европроектите. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви.

Според него те ще бъдат намерени след преразпределяне на бюджета на съюза, кагто все още няма предложен конкретен механизъм за осигуряване на тези средства.

На срещата вчера беше решено Турция да получи 3 млрд. евро помощ от ЕС, като парите трябва да се използват за подобряване на условията на живот на 2.2 млн. сирийски бежанци, които в момента се намират на турска територия. Основната цел е бежанците да бъдат задържани в Турция и да не тръгват към страните от Европейския съюз.

"3 млрд. евро за Турция са за спокойствието на ЕС. Те са по-скоро за бъдещи разходи. Разходите на Турция до този момент многократно надхвърлят тази сума", обясни Дончев.

Според него Турция има по-отговорно поведение за бежанците дори от някои членки на ЕС и имала нужда от финансов и политически жест.

"Членството на Турция в ЕС няма как да се случи бързо по технологични съображения. Нямам впечатление Турция да използва бежанската вълна като форма на натиск. Тя търси утвърждаване на репутацията си с отговорно поведение", обясни Дончев.

Запитан дали икономическите санкции на Русия срещу Турция ще донесат ползи за България, Дончев напомни, че има контрасанкции на Русия за държавите от ЕС и от тях са пострадали много български производители. По думите му страната ни е не е пряко застрашено от конфликта между двете държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст