ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Пиреос банк” получи одобрение от ЕК за държавна помощ

"Пиреос банк"

Гръцката "Пиреос банк"получи одобрение от Европейския съюз за 2,72 млрд. евро държавна помощ въз основа на коригирания от банката план за нейното преструктуриране.

Европейската комисия заключи, че мерките, които вече се прилагат като част от съществуващия план за преструктуриране на банката от юли 2014-а година, в допълнение към тези, предвидени в изменения план, ще дадат възможност на банката да гарантира кредитирането на гръцката икономика в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ, се посочва в официално изявление на ЕС.

След като Единният надзорен механизъм на ЕЦБ (SSM) идентифицира капиталов недостиг за "Пиреос банк" в размер на 4,93 млрд. евро, банката успя да си набави допълнителен частен капитал за 1,94 млрд. евро, посочва Европейската комисия, като SSM одобри и допълнителни капиталови действия за още 271 млн. евро.

Това означава, че банката е повишила достатъчно капитала си от частни инвеститори, за да покрие своя преглед на активите и сценария за базовите капиталови нужди според всестранната оценка на Единният надзорен механизъм на ЕЦБ. Нивото на частен капитал е знак за доверието на пазара в процеса по възстановяване на дългосрочната жизнеспособност на тази банка, посочва ЕС.

Допълнителното финансиране в размер на 2,72 млрд. евро ще бъде осигурено от Европейския механизъм за стабилност (ESM) в рамките на програма за преустройство на гръцката банкова система, като Съветът на директорите на ESM се очаква да се вземе решение за отпускането на тези средства във вторник (1-ви декември), обяви Европейската комисия. ЕК описва „Банка Пиреос“ като най-големият кредитор на Гърция за бизнеса и за домакинствата.

"Приветствам факта че „Банка Пиреос“ е покрила значителна част от капиталовите си нужди от частни инвеститори", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст