ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проектобюджетът за 2016 година мина на комисия

Парламент Комисия по бюджет и финанси

Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха на второ четене проектобюджета за 2016 година.

По-рано днес бяха гласувани и парите за държавното обществено осигуряване и за Националната здравноосигурителна каса за догодина. Трите законопроекта ще бъдат обсъдени утре и в пленарната зала. Депутатите от БСП и "Атака" напуснаха заседанието в знак на протест срещу това, че част от документацията е била раздадена на депутатите минути преди началото му.

Бюджетната комисия гласува пенсиите да се увеличат от 1 юли 2016 г. с 2.5%, земеделските производители да плащат с 10% по-високи осигуровки, а обезщетението за безработица – 7 лв на ден, и майчинство – през втората година – 340 лв, да остане на тазгодишното равнище. Очаквано отпаднаха и текстовете в проектобюджета за 2016 г., с които се предлагаше да бъдат орязани привилегиите на полицаите и военните.

При обсъждането на законопроекта за държавен бюджет комисията гласува увеличение на финансирането на културата 10 млн. лева, които ще бъдат поделени между Министерството на културата и общините. Депутатите увеличиха с 20 млн. лева квотата за ваучери за храна, които фирмите дават на служителите си. Така за догодина общата сума става 260 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст