ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАТО: Всички наши членове са част от коалицията срещу “Ислямска държава”

столтенберг

НАТО играе ключова роля в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД), различните държави от пакта полагат различни усилия в тази посока, всички страни от алианса са част от международната коалиция срещу ИД, както и много наши партньори. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от отбранителния съюз.

"За НАТО е особено важно борбата срещу ИД да отчете главните причини за появата на тази организация, както и да бъде оценено как държавите от региона могат да бъдат по-способни за самоотбрана. Осигуряваме стабилност не само с разгръщането на наши сили, но и чрез изграждането на способности за местните сили за сигурност, с организирането на учения и със съвети за силите, например в Ирак, работим добре с Тунис, посочи генералният секретар. Работата ни в Афганистан е в тясна връзка с борбата с тероризма и екстремизма", добави той.

Няма планове за нова операция в Либия, подкрепяме усилията за постигането на политическо решение, според нас това е единственият правилен път, заяви Столтенберг в отговор на въпрос. Той отбеляза, че на заседанието на министрите се очаква решение за числеността на мисията на НАТО в Афганистан от 1 януари догодина. Столтенберг съобщи вчера, че се предвижда пактът да остави 20 хиляди свои военни в Афганистан следващата година.

Столтенберг определи като мрачна настоящата обстановка, свързана със сигурността. Той отбеляза, че се наблюдават множество нарушения на международните правила, терористични нападения. Ще решим как да продължим поддръжката си за стабилността на Афганистан, това е в интерес на нашата сигурност, посочи генералният секретар. Работим по допълнителни мерки за сигурността на Турция, за осигуряването на предсказуемост в отношенията с Русия – за ограничаване на заплахите, за овладяване на инцидентите и за това последиците от тях да не излизат от контрол, поясни генералният секретар. Той посочи, че утре външните министри ще решат дали да поканят Черна гора за преговори за членство в НАТО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст