ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин: Турция свали самолета, за да защити търговията си с “Ислямска държава”

путин

Руският президент Владимир Путин обвини Турция, че е свалила нейния военен самолет в близост до границата със Сирия, за да защити своята петролна търговия с "Ислямска държава". Това се случи по време на международните преговори по изменението на климата в Париж. 

На въпрос дали Москва е готова за сформиране на широка антитерористична коалиция, той отговори, че Русия винаги е искала това. Според Путин продължава финансовата помощ за терористите в Сирия. "Получихме допълнителни данни, потвърждаващи, че петрол от находищата, контролирани от "Ислямска държава", в индустриални количества се доставя на територията на Турция", заяви руският президент. 

"Имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашия самолет е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка на този петрол именно към пристанищата, откъдето се товари на танкери, каза той. "Защитата на туркмените е само предлог", убеден е Путин.

По думите му терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си, но Анкара не е реагирала на съответната загриженост на Москва. "Ние отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, които са воювали в отделни региони на Русия, в частност в Северен Кавказ, "изплуват" на територията на Турция", посочи Путин като като пример за проблеми в отношенията с Турция. 

Той подчерта, че Москва е молила Анкара да "сложи край на тази практика". "Въпреки това, те се намират на територията на Турция, пребивават в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а после, възползвайки се от безвизовиярежим, отново "изплуват" на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях", заяви още руският президент. 

Путин добави, че е обсъдил с Обама списък на организациите, действащи в Сирия – "организациите, които ние смятаме за терористични, списък на организациите, представляващи "здравата" част от опозицията", каза Путин и напомни, че в рамките на конференцията е имал срещи с президентите на САЩ и Южна Корея, с канцлера на Германия, с председателя на ЕК, с премиера на Израел.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят твърденията, че неговата страна е купувала петрол от международната терористична организация "Ислямска държава".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст