ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Водещите британски банки преминаха стрес тестове

rbs

Всичките седем водещи британски банки са преминали успешно последните стрес тестове на Английската централна банка /АЦБ/, се казва в нейния Доклад за финансовата стабилност.

Отбелязва се, че две от банките –  Royal Bank of Scotland Group PLC и Standard Chartered PLC не са успели да преминат тестовете, свързани с техните финансови баланси, но централната банка няма да ги принуди да повишат допълнително техния капитал, тъй като те вече са предприели мерки за засилване на финансовите си баланси.

Останалите пет големи банки – Barclays PLC, HSBC Holdings PLC, Lloyds Banking Group PLC, Nationwide Building Society и Santander U.K. са преминали успешно оценката на техните активи и на финансовото им състояние.

АЦБ също така заяви, че ще отслаби натиска върху британските банки да държат по-голям капитал, отбелязвайки, че капиталовите изисквания няма да продължават да пълзят нагоре през следващите години, тъй като повечето банки вече са постигнали целите за  "капиталова адекватност от първи ред (Tier 1)" на ниво от 11% за рисково претеглените активи до 2019-а година.

По-мекият тон на Английската централна банка е факт, тъй като тя вече се чувства по-уверена, че може спокойно да се справи с евентуален банков фалит, като в същото време водещите кредитни институции в страната притежават дългове, които могат по-лесно да бъдат отписани във времена на нови банкови кризи.

Централната банка на Англия обаче има възможност да въздейства върху капиталовите изисквания в зависимост от състоянието на британската икономика с помощта на нов инструмент, наречен "париращ цикличен капиталов буфер". Този буфер в момента е на нула, но длъжностните лица на АЦБ сигнализираха, че през март 2016-а година ще обмислят възможност за негово повишение.

Проведеният банков стрес тест включваше хипотетични сценарии, при които икономиките на еврозоната и на Китай се свиват (изпаднат в рецесия), цените на суровините се сринат допълнително и банките се наложи да се борят с просрочване на задължения от страна на  шепа техни основни търговски партньори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст