ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Задължават банките да предоставят предварително график за поскъпването на кредита

евро пари

Банките ще обясняват как поскъпва един кредит още преди подписването на договора. Това предвижда проекта на Закон за ипотечните кредити, който трябва да бъде приет заради европейските изисквания.

Европейската директива, заради която се налагат законовите промени, почти изцяло вече действа в българското законодателство. Най-важната част от нея е възможността да погасяваме предсрочно ипотечните си кредити без оскъпяване, която вече съществува у нас и дори доведе до масово предоговаряне на кредити. И друга важна част, която е новост за българския пазар, а именно – график за поскъпването на вноските още преди подписването на договора.

"Банките ще бъдат задължени да дават богата и  широка, обстойна и детайлна информация, която да ориентира по-добре кредитополучателите. Например, ще има информация какво ще се случи с дадения кредит, ако лихвеният процент се увеличи заради външните условия, какви са рисковете, които хората биха поели в такава ситуация, дали е разумен рискът, който те поемат дългосрочно", обясни пред БНР Петър Андронов, председател на Банковата асоциация у нас.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст