ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ се закани да напусне коалицията

Парламент среща между Бойко Борисов и Георги Първанов - АБВ

Парламентарната група на АБВ обяви, че няма да подкрепи актуализацията на бюджета за тази година. Това стана на брифинг, на който участие взе лидерът на партията Георги Първанов, заместникът му Румен Петков и депутати от формация. 

Малко по-рано в пленарната зала АБВ поиска за догодина да бъдат отпуснати близо 20 млн. лева повече на Министерството на труда и социалната политика за справяне с младежката безработица и заделянето на още 17 млн., които да отидат за децата с увреждания. Наред с това пожелаха 12 млн., които да отидат за Българската академия на науките. Всички тези молби от страна на формацията и на социалния й министър Ивайло Калфин бяха отхвърлени. 

Броени минути след това от АБВ казаха, че са против актуализацията на държавния бюджет за 2015 година. Наред с това формацията си запазвала правото и да не подкрепи бюджета за догодина, в който 370-380 млн. отивали за увеличаване на дефицита и дълга и няма да има смисъл от тях. От партията припомниха думите на премиера Бойко Борисов, който заръча на министрите, ако искат повече пари, да направят запитването си с подписана оставка. 

Първанов коментира, че липсва диалог в коалицията, а в нея имало "партньори и по-партньори". Той даде за пример, че на Министерството на правосъдието се отпускат 19 млн. лева, сигурно защото "сега е под светлините на прожекторите" и намекна, че на Реформаторския блок се правят "коледни подаръци". В тази връзка той посика и оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

Първанов констатира, че има нарушен диалог между коалиционните партии и се усещало високомерие от ГЕРБ, дошло след добрите резултати на месните избори. А това впечатление кара АБВ да се замисли дали дори да не оттегли подкрепата си за правителството. "Това ни кара да се замислим за ролята и мястото си в коалицията. Ще има заседание на Националния съвет, заедно с парламентарната група на АБВ, което ще анализира изпълнението на коалиционното споразумение и ще вземе съответните решения. Не сме партия, която отправя ултиматуми, не играем с това. Ние ясно, кратко и убедително изложихме своите аргументи. Ако има готовност и инициатива за диалог от партията мандатоносител, сядаме и се убеждаваме и търсим промяна. Но ние не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция", настоя Първанов. 

Той определи, че най-важният проблем пред страната е борбата с безработицата и то в дългосрочен аспект, а решението за това трябвало да залегне в Бюджет' 2016. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст