ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Движим се устремно към гръцки сценарий

Илия Лингорски - НДСВ

Движим се устремно по гръцкия сценарий за раздуване на разходите в неефективни системи, липса на реформи в по-кризисни и болезнени сектори и живот на заем. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на финансите Илия Лингорски, който коментира Бюджет 2016.

"От няколко години насам този начин на правене на бюджети гарантира изборни резултати за управлението и необходимата подкрепа – увеличават се разходите пропорционално без постигане на по-дълбоки съществени реформи или повишаване ефективността на системите", каза Лингорски.

"Изумително е, че приключваме една година, в която данните бяха за преизпълнение на бюджета, а в края на годината трябва да увеличим дефицита, т.е. има нещо цялостно неточно в начина, по който свикнахме да правим бюджетите от 2009 година насам. Бюджет 2016 започва с фалстарт – т.е. поправка на бюджета за 2015 година", заяви финансистът и подчерта, че в момента всички дебати са фокусирани върху разходите.

"Финансовата стабилност стана мантра, политически изказ, който внушава да не се правят резки промени, за да не стане по-лошо", отбеляза още Илия Лингорски. Според него растежът на бюджета идва от  от растежа на икономиката, а не обратното.

Лингорски смята, че за да се подобри бизнес климатът, правителството трябва да се "отдръпне" от много сектори, от много бюрокрация, която пречи на бизнеса да се развива, а от друга страна, бизнесът да знае, че трябва да има правосъдие, на което може да разчита.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст