ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мнима превенция и нежелани българчета

Парламент Бюджет на НЗОК Петър Москов - министър на здравеопазването

Министерството на здравеопазването получи от Народното събрание доста комфортния бюджет от 436 541 300 лв. за 2016 година. Но дали ведомството на д-р Петър Москов ще ги харчи по най-правилния начин е доста спорно. Парите за профилактика, ин витро и нова здравна инфраструктура бяха орязани до санитарния минимум, а това са направления, отбелязани като приоритетни в програмата за настоящото правителство. По стара нашенска традиция се взимат пари от един джоб, за да се запушат дупките в другия, а накрая се оказва, че и двата са скъсани, но няма кой да ги зашие.

Неведнъж министър Москов тръбеше, че ако ходим редовно на прегледи, болежките ни ще бъдат откривани по-рано и така здравната система ще пести милиарди левове. Това е абсолютно вярно, но от парите за промоция, превенция и контрол на общественото здраве, в последния момент 12 млн. лв. бяха прехвърлени по перо "диагностика и лечение" Тази сума ще бъде използвана за увеличението на заплатите в спешната помощ от 1 януари 2016 година. Оттук произлизат два извода. Първият е, че правителството ще вдигне доходите на спешните медици за сметка на джипитата и пациентите, и разрешаването на един проблем ще породи друг. Вторият е, че като няма достатъчно за профилактика, ще има за хоспитализации и бърза помощ. И системата ще харчи още повече.

От дебатите по здравния бюджет се разбра, че на мнозинството в парламента изобщо не му пука за демографската криза. Депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев предложи парите за фонд "Асистирана репродукция" да бъдат увеличени от 12 на 24 млн. лв. за 2016-а и мотивирано защити искането си. Ананиев отбеляза, че до средата на тази година са родени 450 бебета след ин витро процедура, финансирана от фонда, а ако се удвоят парите, ще се запълнят 30 класни стаи на година. Той извади и статистика, според която към момента чакат 2000 двойки с репродуктивни проблеми, а други 1800 са с одобрени документи, но не са минали през процедурата. Предложението му бе 12-те милиона да се осигурят даже не от бюджета на здравното ведомство, а чрез по-висока събираемост на акцизите.

Депутатите от ГЕРБ обаче си "направиха оглушка" и тази много смислена идея не мина. Оттук произлиза въпросът – защо кабинетът изобщо си прави труда да пише и приема стратегии за справяне с демографската криза, след като тотално се неглижира основния проблем с ниската раждаемост? Българите масово не искат повече деца, защото нямат средства да ги отглеждат, а на тези, които могат да си го позволят, не им се разрешава. Няма такава държава.

От ДПС предложиха да бъдат заделени допълнително 25 млн. лв. за капиталови разходи, а средствата да се използват за изграждане инфраструктурата в спешната помощ и за новите центрове за комплексно обслужване на деца с хронични заболявания и увреждания. Това също са приоритети, дебело подчертани в реформата на Москов, но се оказва, че допълнително финансиране за тях не може да се задели. Може би най-добре обобщи ситуацията депутатът от БСП д-р Емил Райнов, който каза, че от опозицията не са си правили труда да внасят предложения по бюджета на здравното министерство, защото насреща няма никаква чуваемост.

Номинално парите за здравното министерство ще бъдат с 1.31 млн. лв. повече от тази година. Повишението отива изцяло за разходи за служителите в бърза помощ. Общите разходи за работещите в здравната система са 190 млн. лв., докато за капиталови разходи са предвидени 15 млн. лева. За промоция, превенция и контрол на общественото здраве останаха 70.8 млн. лв., 329 млн. лв. са за политики в областта на диагностиката и лечението, а 24.9 млн. лв. са за лекарства и медицински изделия. Здравните чиновници ще струват на данъкоплатците 11.9 млн. лева.
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст