ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саркози: Няма място за Турция в ЕС

Никола Саркози

Присъединяването на Турция към ЕС не е възможно, обяви бившият френски президент и водещ опозиционен политик Никола Саркози в интервю пред френското радио "Европа 1".

"Сериозна грешка е да се даде на Анкара да мисли, че може да се присъедини към ЕС. Това е колосална грешка. Турция е в Азия, а не в Европа", категоричен бе Саркози.

По мнението му отношенията между Анкара и ЕС може и трябва да се основават на конструктивно сътрудничество, но въпросът за интеграцията на Турция не трябва да съществува. "Ние трябва да поддържаме тесни връзки с Турция, имаме общи интереси, но тя не може да стане член на Съюза", категорично заяви Саркози.

Безпрецедентното ниво на терористична заплаха във Франция заради продължаващите военни операции срещу "Ислямска държава" е риск , който френските власти подцениха, заяви още опозиционният политик.

"Ние подценихме заплахата, последвала от намесата в Сирия. Когато се взе решението да се отиде в Сирия, ние не съобразихме последствията за вътрешната сигурност", заяви политикът.

"Не можем да оставим Сирия на произвола на съдбата, но това увеличи заплахите на нашата собствена територия", каза Саркози, според когото позицията на Франция има много недостатъци и малко преимущества.

Изявлението на Саркози идва в навечерието на регионалните избори във Франция, които ще се проведат на 6 декември. Проучванията на електоралните нагласи сочат, че в дните след атентатите в Париж от 13 ноември партията на Саркози – дясната "Републиканците", е увеличила популярността си. Същото е в сила и за крайнодясната "Национален фронт" на Марин Льо Пен.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст